11+2 syytä, miksi sinunkin kannattaa ladata 112-sovellus jo tänään

112-sovellus on Hätäkeskuslaitoksen julkaisema ilmainen mobiilisovellus, joka kannattaa ladata puhelimeen. Sovellus on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tässä on 11+2 järkisyytä ladata sovellus omaan puhelimeen, jos sitä ei vielä ole tehnyt.

 1. Kun soitat hätänumeroon sovelluksen kautta, sovellus lähettää sijaintisi tiedot suoraan hätäkeskukseen.
 1. Saat ajankohtaiset alueelliset hätätiedotteet ilmoituksena puhelimeesi.
 1. Voit halutessasi laittaa ilmoitukset päälle alueellisista liikennetiedotteista.
 1. Löydät helposti oikeat palvelunumerot kiireettömään avuntarpeeseen Palvelut-välilehdeltä. Palveluista löydät esim. Kriisipuhelimen, Myrkytystietokeskuksen ja Meripelastuksen numerot.
 1. Jos joudut elvyttämään ihmistä, löydät sovelluksen kautta lähimmät sydäniskurit eli defibrillaattorit. 
 1. Meinaatko mennä kesällä vesille? Veneilijöille löytyy toimintaohjeet onnettomuus- ja hätätilanteisiin Toimintaohje-välilehdeltä. Et tarvitse verkkoyhteyksiä ohjeiden lataamiseen.
 1. Hätätilanteessa voi iskeä paniikki. Paniikin aikana ei välttämättä tiedä, mihin numeroon kuuluisi soittaa. Sovelluksesta löytyy Tarvitsen apua – välilehti, josta voit etsiä hätätilannettasi vastaava puhelinnumero.
 1. Muuttuiko seuralaisesi puhe puuromaiseksi tai roikkuuko hänen toinen suupielensä oudosti? Ohjeet aivoverenkiertohäiriön oireiden tunnistamiseen löytyvät sovelluksesta.
 1. Jos soitat hätäkeskukseen tavallisen puhelun kautta, voit kesken puhelun laittaa sovelluksen päälle. Hätäkeskus saa sijaintisi, kun painat 112-näppäintä.
 1. Sovellusta voi käyttää ilman dataverkkoa. Satelliittipaikannus etsii koordinaattisi, jotka voit kertoa puhelimeen ääneen hätäkeskuksen työntekijälle.
 1. Ulkomailla sovelluksen kautta soitettu hätäpuhelu yhdistää kohdemaan hätäkeskukseen. Ahvenanmaalla puhelu yhdistyy Ahvenanmaan hätäkeskukseen.

+ Epäiletkö koronavirustartuntaa? Sovelluksen kautta pääset Omaolo-palveluun, jossa voit tehdä koronavirustaudin oirearvion ja saat sitä kautta jatkosuositukset.

++ Voit tarkistaa sijaintisi koordinaatit koska tahansa ja missä maassa tahansa. Koordinaattien alla näkyy, kuinka tarkkaan sovellus antaa sijaintisi. Muista ulkomailla kertoa hätäpuhelussa, että sijaintisi on WGS84-muodossa. Tämä lukee sijaintisi alla Koordinaattijärjestelmä-kohdassa.

Voit ladata sovelluksen ilmaiseksi Androidin Google Play, Applen App Store ja Huawein App Gallery – sovelluskaupoista. Muista laittaa pikalinkki sovellukseen puhelimesi aloitusnäytölle.

Lisää tietoa sovelluksen käytöstä löydät osoitteesta 112 Suomi – sovellus.