Kuinka teet kesämökistäsi turvallisen paikan lomailla

Me suomalaiset olemme tiettävästi mökkikansaa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli 508 000 kesämökkiä vuoden 2020 lopussa.

Vaikka mökille mennäänkin kaupunkia ja arkea pakoon, turvallisuutta ei tule unohtaa lomaillessakaan. Näillä ohjeilla teet mökistäsi turvallisemman paikan lomailla.

Mökin osoite pitää olla tiedossa

Mökki saattaa sijaita ”keskellä ei mitään”, mutta sitä suuremmalla syyllä on tärkeää, että kaikki mökkivieraat tietävät mökin osoitteen hätätilanteen sattuessa.

Mökin seinässä tulee olla talonnumero selkeästi merkittynä. Joskus mökki voi sijaita pihatien päässä siten, että rakennus ei näy pääväylälle. Silloin talonnumero pitää laittaa myös pihatien päähän näkyviin.

Kesämökin koordinaatit olisi myös hyvä tietää. Koordinaatit saat selville karttapalvelusta. Jos olet ladannut 112-sovelluksen ja soitat hätäkeskukseen sitä kautta, hätäkeskus saa koordinaattisi automaattisesti. Lisää 112-sovelluksen eduista voit lukea tästä kirjoituksesta.

Punainen kesämökki vihreällä nurmikolla.
Varmista, että kaikki mökillä vierailevat tietävät mökin osoitteen. Kuva: Pexels

Toimivat palovaroittimet kuuluvat myös mökille

Palovaroittimia pitää lain mukaan olla vähintään yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden jokaisessa asuinkerroksessa. Suositeltavaa olisi laittaa palovaroitin eteiseen ja jokaiseen makuuhuoneeseen.

Palovaroittimet kannattaa testata joka kerta, kun menet mökille. Testaus tapahtuu helposti painamalla testipainiketta.

Jos mökillä on esimerkiksi takka, myös häkävaroitin kannattaa hankkia. Häkä eli hiilimonoksidi on hajuton, väritön, mauton ja myrkyllinen kaasu. Se syntyy vähähappisissa oloissa epätäydellisen palamisen tuloksena, kun poltetaan esim. puuta.

Alkusammutusvälineillä pienennetään vahinkoja

Niin kotiin kuin mökillekin kannattaa varata alkusammutusvälineet, joilla pienet tulipalon alut saadaan sammutettua.

Mökillä olisi hyvä olla sammutuspeite ja käsisammutin. Sammutuspeitteitä myydään monissa isommissa kaupoissa ja käsisammuttimia saa ostettua vaikkapa rautakaupasta.

Käsisammutin tulee tarkistuttaa kahden vuoden välein virallisessa käsisammuttimien huoltoliikkeessä. Jos säilytät käsisammutinta tilassa, jossa se joutuu kokemaan sään vaihteluita, sammutin pitää tarkistuttaa vuoden välein. Sään vaihteluilla tarkoitetaan esimerkiksi mökkiä, joka on talvella tyhjänä ja kylmänä.

Sijoita sammutuspeite näkyville ja helposti saataville.

Huolehdi turvallisuudesta myös vesillä

Jos mökkisi sijaitsee veden äärellä, rannalla kannattaa pitää pelastusrengasta. Jos pelastusrengasta ei jostain syystä ole, voit pitää rannassa esimerkiksi tyhjää kanisteria, joka on sidottu köyteen. Hukkuvalle voi heittää kanisterin, johon voi tarttua, jolloin hukkuva on helpompi vetää rantaan.

Muista, että hukkuminen on usein äänetöntä. Hukkuvan energia menee pinnalla pysymiseen, jolloin hän ei pysty huutamaan apua.

Älä mene uimaan, jos olet juonut alkoholia. Näin vähennät huomattavasti riskiä hukkua ja tapaturmia. Kesäkuussa 2021 Suomessa hukkui 30 henkilöä, mikä on 10 henkilöä enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Veneilyä kannattaa harrastaa selvinpäin ja pelastusliivit päällä. Kun ostat pelastusliivejä, varmista että niistä löytyy CE-merkintä, joka kertoo niiden olevan hyväksytyt. Tarkista vuosittain, että mökiltäsi löytyvät pelastusliivit ovat ehjät eli niissä ei ole kulumia ja saumat ja osat ovat ehjät.

Ensiapuvälineet auttavat pikkuhaavereihin

Mökille on hyvä varata pieni ensiapupakkaus. Pakkauksen sisällöllä voit hoitaa pienet haavat ja antaa ensiapua ennen lääkäriin hakeutumista. Myös pientä mutta kattavaa lääkepakkausta on hyvä pitää mukana reissun päällä.

Tarkemmat tiedot ensiapulaukun ja lääkepakkauksen sisällöstä löydät tästä blogikirjoituksesta.

Näin siis teet mökistäsi turvallisen:

  • Tarkista, että mökin osoite on kaikkien mökkeilijöiden tiedossa ja talonnumero on selkeästi näkyvillä pelastushenkilökunnalle.
  • Asenna mökille tarpeeksi palovaroittimia ja mahdollisesti häkävaroitin
  • Hanki mökille sammutuspeite ja käsisammutin. Säilytä niitä paikassa, josta ne on helppo saada käyttöön
  • Jos mökkisi on veden äärellä, pidä rannassa pelastusrengasta tai tyhjää kanisteria köyden päässä.
  • Tuo mökille ensiapupakkaus ja ota aina mukaasi peruslääkkeet.

Tekstissä on käytetty lähteinä Suomen Punaisen Ristin, Suomen Pelastusalan keskusjärjestön, Mökkivuokraajan käsikirjan, Viisaasti vesillä ja Tukesin sivuja.