Loma loppuu ja ajatus arjesta ahdistaa – 5 vinkkiä työrytmiin palautumiseen

Kesä on hiljalleen muuttumassa syksyksi ja lomat ovat monien osalta ohi. Loman loppuminen voi aiheuttaa joillekin ihmisille lievää ahdistusta, mikä on täysin normaalia. Paluuta arkeen voi helpottaa muutamalla pienellä teolla.

1. Palauta arkirytmisi jo loman viimeisellä viikolla

Älä nuku enää puoleen päivään asti, jos normaaliarjessasi joudut heräämään aikaisin. Näin pääset nopeammin arjen rytmiin, eikä työpäivän herätys tule shokkina. Jos on mahdollista, lopeta loma ja aloita työt keskellä viikkoa. Näin saat hengähdystauon työstäsi heti viikonloppuna.

2. Suunnittele työsi etukäteen

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aikatauluta työpäiväsi niin, että et ahmaise liikaa töitä heti ensimmäisille päiville. Suunnittele paljonko käytät aikaa esimerkiksi sähköpostien läpikäymiseen yhden päivän aikana ja pysy tässä aikataulussa.

3. Ota alku rauhallisesti ja tauota työpäiväsi

Varmista, että pidät työpäivien aikana riittävästi taukoja, joiden aikana pystyt miettimään muutakin kuin työtä. Taukoja pitämällä pystyt hiukan palautumaan työn lomassa, mikä taas auttaa palautumaan vapaa-ajalla.

Suunnittelemalla työsi etukäteen arkeen palautuminen on helpompaa.

4. Palaudu työpäivän jälkeen

Tee työpäiväsi ja -viikkosi jälkeen asioita, joista nautit kesälomallakin. Kävitkö uudessa kahvilassa tai kävelitkö meren rannalla? Kokeilitko uusia harrastuksia? Jatka uusien asioiden kokeilua tai jatka niitä ajanviettotapoja, jotka kesälomallakin tuntuivat mukavilta.

5. Ajattele positiivisesti

Asennoidu työhön paluuseen sillä mentaliteetilla, että kyllä tästä selvitään. Mieti pieniä asioita, joilla voit tehdä arjestasi mukavamman ja sujuvamman. Voit vaikka alkaa haaveilemaan ja suunnittelemaan seuraavaa lomaasi heti, jos se tuo mielekkyyttä arkeesi.

Jos töihin paluusta johtuva ahdistus tuntuu ylitsepääsemättömältä, mieti miksi ahdistus tuntuu niin voimakkaalta. Palauduitko loman aikana tarpeeksi? Viihdytkö työpaikassasi oikeasti? Ovatko työtehtäväsi sinusta mielekkäitä? Jos loman loppuminen aiheuttaa suunnatonta ahdistusta, työpaikan vaihtaminen voi olla aiheellista.

Kirjoitukseen on käytetty lähteinä Duunitorin ja Ilta-Sanomien artikkeleita.

Kuva: Pexels