Suomalainen keksintö pelastaa henkiä pimeässä – Missä on sinun heijastimesi?

Valon määrä vain vähenee ja liikkuminen pimeän aikaan lisääntyy syksyn saapuessa. Heijastimen käyttö on siis taas ajankohtaista. Tutkimuksen mukaan vain joka toinen suomalainen käyttää heijastinta liikenteessä, vaikka heijastimen käytöllä voitaisiin vähentää jalankulkijoiden kuolemia pimeän aikaan.

Heijastimen keksi pertteliläinen Arvi Lehti noin 70 vuotta sitten. Heijastimia käytetään enimmäkseen vain Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, vaikka niistä olisi varmasti hyötyä myös muualla maailmassa.

Näin paljon heijastimen käyttö vaikuttaa näkyvyyteen. Kuva Liikenneturva.

Heijastimissa on eroja

Jalankulkijoille tarkoitettujen heijastimien myyntipakkauksissa kuuluu löytyä seuraavat merkinnät:

  • CE-merkintä
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot
  • käyttöohjeet
  • valmistaja

Jalankulkijoille tarkoitetut heijastimet määritellään EU:n henkilösuojaindirektiivien mukaan. Siksi pakkauksesta on tärkeää tarkistaa edellä mainitut merkinnät, jotta voit varmistaa heijastimen olevan oikeanlainen.

Heijastava tuote ei ole sama asia kuin heijastin. Heijastavissa tuotteissa kuten repuissa, takeissa ja avaimenperissä on suuria eroja laaduissa, joten niiden rinnalle kannattaa laittaa myös kunnollinen, standardien mukainen heijastin.

Vaihda vanha heijastin ajoissa uuteen

Heijastin ei ole ikuinen. Jos vanha heijastin on naarmuuntunut, se ei ei heijasta valoa enää yhtä hyvin kuin uusi. Naarmut aiheuttavat sen, ettei heijastin palauta valoa takaisin niin kuin heijastimen kuuluisi. Vanhaa heijastinta voi verrata uuteen taskulampun avulla. Taskulampputestistä voit lukea lisää Liikenneturvan sivuilta.

Sijoita heijastin oikeaan paikkaan

Heijastimen paikalla on väliä. Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää niin, että se pääsee riippumaan polven korkeudelle. Sen pitää päästä myös heilumaan vapaasti, jolloin se näkyy mahdollisimman moneen suuntaan.

Stretch- ja jousiheijastin kannattaa laittaa tien puoleiseen käteen kiinni. Laita tällainen heijastin kiinni joko ranteeseen tai kyynärvarteen.

Heijastimia kannattaa laittaa molemmille puolille kehoa. Näin autoilija pystyy paremmin hahmottamaan, missä kohtaa tietä kuljet. Jos heijastin on tienposken puolella kehoasi, autoilija voi vahingossa ajaa liian läheltä sinua.

Suojaa myös mahdollinen lemmikkisi heijastimella. Varsinkin tummakarvaista lemmikkieläintä on vaikea havaita pimeässä. Heijastimella varustettu lemmikki myös auttaa sinua näkymään paremmin

Oikein sijoitettu heijastin auttaa näkymään. Kuva Liikenneturva.

1.10. vietetään valtakunnallista heijastinpäivää. Voit lukea lisää heijastinpäivästä Liikenneturvan sivuilta.

Tekstiin on käytetty lähteenä Liikenneturvan sivustoja sekä Ylen uutista.

Kuvat: Liikenneturva