Sydäniskuri

sydaniskuri

Sydäniskuri

Defibrillaattori eli kansankielellä sydäniskuri on laite, jonka avulla pyritään palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin. Sydäinskurin antama virta voi olla ainoa keino käynnistää sydän uudelleen. Sydäniskuria käyttämällä et voi vahingoittaa ketään.

Sydäiskuria kutsutaan usein termeillä: neuvova defibrillaattori tai maallikkodefibrillaattori.

Tilanteissa joissa tapahtuu äkillinen sydämen pysähtyminen, on usein ensimmäisenä auttajana ohikulkija. – Se voit olla seuraavaksi sinä.

Sydäniskuri antaa sähköiskun sydänlihaksen lävitse, autettavan keholle asetettavien liimaelektrodien kautta. Sydäniskurilla pyritään palauttamaan pumppaava sydämen rytmi autettavalle, joka on saanut äkillisen sydänpysähdyksen.

Äkillisen sydänpysähdyksen sattuessa on ensiarvoisen tärkeää saada sydäniskuri nopeasti paikalle, jotta pystytään tehokkaasti antamaan henkeä pelastava ensiapu autettavalle henkilölle. Mikäli tilanteessa oleva autettavan henkilön epäillään olevan eloton (ei ole tajuissaan, eikä hengitä normaalisti, eikä reagoi käsittelyyn tai herättelyyn) tulee aloittaa elvyttäminen.

Äkillisessä sydämen pysähdyksessä on myös tärkeää tehdä hätäilmoitus numeroon 112. Voit tehdä hätäilmoituksen myös 112 Suomi sovelluksen avulla.

Sydäniskuri on turvallinen apuväline maallikon käytettäväksi. Sydäniskuria käyttämällä et voi vahingoittaa ketään. Sydäniskuri tunnistaa automaattisesti tarvitseeko autettavalle henkilölle antaa iskua vai ei. Maallikkokäytössä olevalla defibrillaattorilla et voi antaa iskua vahingossa tai sellaiselle henkilölle joka ei sitä tarvitse.

Mistä löydän lähimmän sydäniskurin?

Voit tarkastaa lähimmän sydäniskurin sijainnin defi.fi -palvelusta. Sen avulla löydät nopeasti lähimmän sydäniskurin.

Voit myös etsiä 112 Suomi -sovelluksen kautta lähimpien sydäniskureiden paikat, vilkaisemalla välilehteä: muut palvelut -> Etsi lähin sydäniskuri.

Elvytys defibrillaattorin eli sydäniskurin kanssa

Sydäniskurin käyttö on helppoa ja kuka tahansa meistä pystyy sitä käyttämään. Sydäniskuri laitetaan käyttökuntoon avaamalla laitteen kansi ja painamalla laitteen virtapainiketta. Useimmat sydäniskurit pyytävät tässä yhteydessä tarkastamaan autettavan hengityksen sekä hälyttämään apua paikalle. Varmista muilta tilanteessa olevilta auttajilta että hätäilmoitus on tehty. Jos olet itse tehnyt hätäilmoituksen, voit asettaa puhelimen kaiuttimelle autettavan henkilön viereen.

  •  Avaa elektrodipakkaus ja aseta liimapintaiset elektrodit ohjeen mukaisesti autettavan paljaalle iholle.
  • Kun laite käskee: ”Irti potilaasta” varmista että kukaan auttajista ei ole kiinni potilaassa tai elvyttämässä autettavaa.
  • Jos laite käskee sinua antamaan iskun potilaalle, käske kuuluvalla äänellä ”Irti” ja tarkista että kukaan ei ole kosketuksissa autettavan kanssa ja paina iskupainiketta.
  • Iskun jälkeen jatka elvytystä välittömästi ja lopeta vasta kun saat siihen ensihoitajilta luvan. Elvyttäjää kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin.
Oheisella Keski-Suomen pelastuslaitoksen julkaisemalla Youtube-videolla on malliesimerkki sydäniskurin käytöstä sekä aikuisen ihmisen elvyttämisestä.

Varmista oma osaamisesi - Hanki ensiapukurssi itsellesi tai henkilöstöllenne.

Meidän kauttamme saat hankittua ensihoitoalan ammattilaisten suunnittelemat ja toteuttamat ensiapukoulutukset verkkokursseina. Verkkokurssina suoritettavan ensiapukoulutuksen voit käydä omaan tahtiisi ja halutessasi keskeyttää sekä jatkaa myöhemmin siitä mihin aiemmin jäit.

Hankkimalla verkkokurssin kauttamme ylläpidät ja kehität omia ensiaputaitojasi sekä samalla tuet suomalaista pienyritystä ja suomalaista osaamista.

Näin käytät 112 Suomi -sovellusta

Voit ladata 112 Suomi -sovelluksen matkapuhelimeesi maksutta sovelluskaupasta. Aseta sovelluksen pikakuvake puhelimesi näytölle sekä syötä asetukset ja olet valmis käyttämään sovellusta.

Sovelluksen avulla saat apua oikeaan paikkaan hätätilanteessa. Kun teet hätäilmoituksen sovelluksen kautta, sijaintitietosi välittyvät suoraan hätäkeskukselle.

Löydät sovelluksesta myös ohjeita ja apua hätä-, vaara-, ja ongelmatilanteisiin sekä löydät lähimpien sydäniskureiden sijainnit.

 

Hanki sydäniskuri omaksi, ilman piilokuluja ja kalliita leasing-sopimuksia.

Koulutamme henkilöstönne, asennamme ja huollamme sydäniskurin työpaikallenne tai kiinteistöönne. Tehdään työpaikastanne sydänturvallinen - Pyydä tarjous!

Yhden napin painalluksella voit pelastaa toisen ihmisen hengen.