Turvallisuus vesillä – mitä pitää muistaa veneillessä

Tuhansien järvien maana Suomessa on mahdollista veneillä mitä kauneimmissa paikoissa. Ja jos järvet eivät tunnu tarjoavan tarpeeksi vapautta, voi lähteä seilaamaan aavalle merelle. Veneillessäkin pitää kuitenkin lipua turvallisuus edellä.

Huolimattomuus on suurin syy onnettomuuksiin

Ei vara venettä kaada – sanonta on edelleen hyvä ohjenuora. Veneilyyn kannattaa asennoitua niin, että on parempi katsoa turvallisuuteen liittyvät asiat tarkkaan eikä vain antaa asioiden tapahtua.

Veneen omistaja tai haltija ja sen päällikkönä toimiva henkilö ovat aina vastuussa veneestä sekä siinä olevista matkustajista.

Varusteiden puuttumisesta voi saada sakon

Moottoriveneestä pitää löytyä seuraavat varusteet:

  • hyväksytty ja oikean kokoinen pelastusliivi, kelluntapuku tai pelastuspuku kaikille veneessä olijoille
  • tyhjennyspumppu, äyskäri tai muu veden poistoväline
  • airot, mela tai ankkuri köysineen
  • tarkistettu käsisammutin, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisä- tai yli 25 kilowatin perämoottori
  • merellä liikuttaessa alle 12 metrisissä vesikulkuneuvoissa pitää olla laite, jolla voi antaa hyvin kuuluvan äänimerkin

Pelastusliivien tms. kelluntavarusteiden puuttumisesta saa vähintään kuusi päiväsakkoa. Muusta puutteellisesta varustuksesta poliisi voi antaa rikesakon.

Suunnittele reitit ja tarkista sääennuste etukäteen

Vaikka suunnitelmat voivat muuttua kesken matkan, jonkinlainen veneilyreitti tulisi katsoa etukäteen. Reittisuunnitelma olisi hyvä myös kertoa jollekin kuivalle maalle jäävälle henkilölle.

Avomerellä ja järvien keskellä sään vaihtelut tuntuvat erittäin voimakkailta. Valitsemasi reitin sääennuste kannattaa tarkistaa ennen lähtöä ja varustautua sen mukaan. Säätä tulee seurata myös koko veneilyn aikana.

Veneily ja alkoholi eivät kuulu yhteen

Alkoholi heikentää aina keskittymiskykyä ja aiheuttaa huolimattomuutta. Vesiliikennejuopumuksen promilleraja on yksi promille, mutta veneillä ei saa pienessäkään humalassa, jos se vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden. Humalassa hukkuminen on valitettavan yleistä Suomessa.

112-sovelluksesta löydät ohjeet hätä- ja ongelmatilanteisiin vesillä

112-sovelluksesta löytyy toimintaohjeet hätä- ja ongelmatilanteisiin vesillä sekä meripelastuksen hätänumero. Sovelluksen kautta soittaessasi sijaintisi välittyy suoraan hätäkeskukseen, jolloin apu saadaan lähetettyä oikeaan paikkaan.

Toimintaohjeista löydät ohjeet mm. konevian, aluspalon ja hätäankkurointi-tilanteisiin. Toimintaohjeet kannattaa katsoa ennen veneilyä. Lisää tietoa sovelluksesta löydät tästä blogikirjoituksesta.

Tekstiin on käytetty lähteinä Luontoon.fi, Traficomin, Viisaasti vesillä ja Venelehden sivustoja.

Kuva: Pexels