Työturvallisuuskortti uudistuu

Työturvallisuuskeskuksen virallinen työturvallisuuskortti uudistuu huhtikuussa 2023. Uudistukset ovat isoimpia vuosiin ja käymmekin tässä blogiartikkelissa lävitse merkittävimmät muutokset. Tervetuloa lukemaan!

Kertauskoulutusmahdollisuus palaa koulutusohjelmaan!

1.4.2023 alkaen tarjoamme asiakkaillemme työturvallisuuskortin kertauskoulutuksia. Aiemmin suoritettu ja voimassa oleva työturvallisuuskortti voidaan kerrata 4,5 tunnin aikana. Kertauskoulutuksen rinnalla säilyy mahdollisuus suorittaa koko päivän koulutus, josta on mahdollista saada myös linja- ja kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyysmerkintä, jota ei kertauskoulutuksesta ole mahdollista saada, johtuen kertauskoulutuksen kestosta joka ei täytä jatkokoulutuspäivän minimivaatimusta.

Mikä työturvallisuuskorttisi on mennyt vanhaksi, on edelleen suoritettava työturvallisuukortin peruskurssi (7,5 tuntia) kannattaakin pitää siis huolta, että korttisi ei pääse menemään vanhaksi, sillä voimassaolon päätyttyä kortin haltija menettää oikeuden suorittaa kertauskoulutus, jolloin on suoritettava peruskurssi kokonaisuudessaan.

Koulutuspäivän kesto lyhenee

Työturvallisuuskortti koulutus lyhenee 7,5h kestäväksi koulutukseksi 1.4.2023 alkaen, jolloin myös meidän koulutustarjonnastamme löytyvät koulutukset uusilla kestoilla, koulutuksen tavoitteilla ja koulutusohjelmilla, sisältäen työturvallisuuskortin kertauskoulutukset.

Koulutuksen oppimistavoitteet päivittyvät

Myöskin Työturvallisuuskorttikoulutuksen oppimistavoitteet päivittyvät 1.4.2023 alkaen.

Koulutuksen tavoitteet 1.4.2023 alkaen:

Tietää yhteisen työpaikan työsuojelun ja -turvallisuuden periaatteet

 • Yhteisen työpaikan työsuojelutoimijoiden oikeudet ja velvollisuudet
 • Työsuojelun yhteistoiminta ja työturvallisuuden suunnittelu
 • Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet
 • Perehdytys, työnopastus ja vuorovaikutus

Osaa tunnistaa työn vaara- ja kuormitustekijöitä

 • Työn vaara- ja kuormitustekijöiden tunnistaminen ja arviointi
 • Yleisimpien ja merkittävimpien vaaratekijöiden sisältö ja merkitys
 • Yleisimpien ja merkittävimpien kuormitustekijöiden sisältö ja merkitys
 • Vaaralliset kemikaalit ja altisteet

Ymmärtää turvallisen ja terveellisen työskentelyn periaatteet

 • Nolla tapaturmaa -periaate ja tapaturmien syyt
 • Ennaltaehkäisy ja ennakointi
 • Turvallinen ja terveellinen työympäristö ja -olosuhteet
 • Vaaralliset, luvanvaraiset ja poikkeukselliset työtehtävät ja niiden suunnittelu

Ymmärtää ihmisen toiminnan merkityksen työturvallisuudelle

 • Yksilön oman toiminnan ja inhimillisten tekijöiden merkitys
 • Turvalliset työtavat (ml. ergonomia) ja välineet
 • Toiminta läheltä piti-, työtapaturma- ja onnettomuustilanteissa
 • Työtapaturmien merkitys yksilön lähipiirille, työyhteisölle ja yhteiskunnalle

Ilmoittaudu mukaan Työturvallisuuskortti koulutukseen

Kaikki koulutuksemme ovat 1.4.2023 alkaen uuden koulutusohjelman mukaisia ja täyttävät Työturvallisuuskeskuksen vaatimukset koulutuksen järjestämiseen liittyen. Löydät Työturvallisuuskorttikoulutukset tuttuun tapaan koulutustarjonnastamme tämän linkin kautta: Koulutukset

Voit suorittaa Työturvallisuuskorttikoulutuksen jatkossakin netissä tapahtuvana webinaarikoulutuksena tai lähiopetuksena.

Näemme toivottavasti pian koulutuksissa!

Jos jokin asia mietityttää koulutusmuutokseen liittyen, otathan meihin yhteyttä tai vilkaiset alta usein kysytyt kysymykset aiheeseen liittyen. Kysymykset päivitetty viimeksi 15.3.2023.

Pitääkö Työturvallisuuskortti uusia?

Koulutus uusitaan jatkossakin 5 vuoden välein. Jos sinulla on voimassaoleva Työturvallisuuskortti. Voit uusia kortin 4,5h kestävässä kertauskoulutuksessa. Muussa tapauksessa sinun tulee osallistua Työturvallisuuskortti peruskurssille.

Mistä tiedän onko minulla työturvallisuuskortti?

Voit tarkastaa korttisi tiedot työturvallisuuskeskukselta sähköpostitse osoitteesta: kortti[at]ttk.fi. Viestistä tulee ilmetä nimesi, syntymäaikasi sekä mahdollinen koulutuspäivä jolloin olet kortin suorittanut.

Onko työturvakortti sama kuin työturvallisuuskortti?

Puhekielessä Työturvallisuuskeskuksen työturvallisuuskortilla on monta nimitystä kuten: Työturvakortti, TTK Kortti, vihreä kortti sekä työturvallisuuskortti. Kyseessä on siis lähtökohtaisesti sama kortti.

Miten uusia Työturvallisuuskortti?

Voit uusia Työturvallisuuskortin 1.4.2023 kertauskoulutuksena, jos sinulla on voimassaoleva työturvallisuuskortti. Jos korttisi on päässyt vanhentumaan, sinun tulee suorittaa peruskurssi uudestaan.